İşitme Engellilerde Alıcı ve İfade Edici Dil Becerileri

Dil becerilerinin gelişmesinde etkili olan faktörlerden bir tanesi de işitmedir ve işitme kaybının dil gelişimi üzerinde olumsuz etkileri vardır ancak işitme kaybının her seviyesinde kalıntı bir işitmenin varlığı unutulmamalıdır. Bu var olan işitme kalıntısının en etkili şekilde kullanılabilmesi için erken teşhis, uygun cihaz ve rehabilitasyon çok önemlidir.

Dil becerileri alıcı dil ve ifade edici dil olmak üzere iki önemli bölüme ayrılmaktadır. İfade edici dilin gelişebilmesi için alıcı dili gelişmesi, alıcı dilin gelişmesi için de dinleme becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir.

Alıcı Dil ve Dinleme Becerisi

Alıcı dilin gelişim gösterebilmesi için bireyin içinde bulunduğu çevredeki sesleri fark edebilmesi, seslerin benzerliklerini ve farklılıklarını ayırt edebilmesi ve anlamlandırması gerekmektedir. Birey tüm bu süreci yapabilmesi için dinleme becerisi kazanmış yani sesleri duymak ve anlamlandırmak arasındaki farkı biliyor olması gerekmektedir.

İfade Edici Dil Becerisi

İfade edici dil, bireyin kendi duygu düşünce ve isteklerini karşı tarafa iletmek için verdiği tepkilerin genel adıdır. İfade edici dil kısa sürede gelişen bir beceri olmadığı için bireyin yaşamı boyunca kullanacağı bir araç gibi düşünülmelidir. Özellikle çocuklarda süreç sabır ve şefkatle takip edilmelidir. Çocuk konuşmaya teşvik edilmeli ve anlamlı çıkardığı her hece için takdir edilmelidir. Bireyin ifade edici dil gelişimini desteklemek için yapılan etkinliklerde açık uçlu sorular kullanmayı, bireye sıra vermeyi, ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğini anlatmasını istemek gerekmektedir.

Yorum yazın