Özgül Öğrenme Bozukluğu

Özgül öğrenme bozukluğu (Disleksi) nörogelişimsel bir bozukluktur. Dinleme, konuşma, akıl yürütme, okumada yazmada yaş ve gelişimine uygun olmaması haline denmektedir. Özgül öğrenme bozukluğunun türleri vardır bunlar ise; okuma bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu, matematik bozukluğu ve dil bozukluğudur.

Özgül öğrenme bozukluğunun nedenleri tam olarak netleşmemiştir ama genel kabul edilen nedenler vardır bunlarda; genetik ve çevresel etkenlerle beraber biyolojik temele dayalı bir bozukluklardır. ÖÖB sadece başarıyı değil sosyal ve duygusal durumları da etkilemektedir. Mesela bir çocukta özgül öğrenme (disleksi) var ise o çocuk akademik olarak da başarısızlığa uğrayacağından üzüntü ve hayal kırıklığı gibi duyguları da yaşaması kaçınılmaz olacaktır. Başarı kazanan bir çocuk özgüvende kazanacaktır ve bu da başarıyı getirecektir. Ergenlik döneminde ise özgül öğrenme bozukluğu olan bir genç yaşıtlarına oranla çocuksu tavırlarıyla dikkat çekebilir aynı şekilde konuşmada, iletişimde yaşadığı zorluklardan dolayı arkadaşlarının alayına da maruz kalabilir. Bu da yetersizlik duygusunu oluşturur psikolojik açıdan problemlere sebebiyet verir. 

Özel öğrenme güçlüğünü anlamanın belli yolları vardır bunlara kısaca değinecek olursak; sözcük dağarcığı yaşına oranla az ise, konuşma ve telaffuzda zorluk yaşanıyorsa, kelime bulmada sıkıntı oluyorsa, sayıları harfleri renkleri öğrenme güçleşiyorsa, planlamada zorluk yaşanıyorsa, koordinasyon gerektiren islerde sıkıntı oluyorsa, dikkat ve odaklanmada sorun varsa, yazı yazmada ilişki kurmada sorun yaşanıyorsa  harfleri okurken zorlanılıyorsa dikkat edilmelidir.

Erken tanı ve eğitim bu sorunun ilerlemesini önlemede yardımcı olmaktadır. Bireysel tedavi yöntemleri, destek yaklaşımları ve aynı şekilde ona uygun yöntemler, okul yaklaşımları tedavide etkili olmaktadır. Bunlarla beraber en önemli yardımı tabiki başta aile sağlamaktadır sonra ise öğretmen, psikolog, psikiyatrist gibi uzmanlarında yardımı desteği önemlidir. 

Ailelere düşen sorumluluklara değinecek olursak eğer; ilk başta bu durumu kabul etmek şok halini atlatmak sonra ise inanmak önemlidir. Gayretini ödüllendirip sabır göstermek,  öğrenme stillerinin farkında olmak çocuk, genç her yaş için başta olması gerekendir. İlgi alanları desteklenmeli, hedef belirlemede yardımcı olunmalı ve en önemlisi uzmanlarla etkileşimde olunmalıdır.  Bunlar yapıldığı zaman öğrenmeyi de daha kolaylaştırmış oluruz daha etkili ilerlenir.